A l’Associació LaFlorida, en el marc de l’acompanyament socioeducatiu a adolescents de 13 a 18 anys, la pedagogia de l’aprenentatge servei i l’aproximació a la idea de participació són els eixos vertebradors de la nostra acció en el treball amb els i les joves. En aquest article narrem el transcurs d’un dels projectes principals que enguany hem impulsat des d’aquest plantejament.
El grup del Casal de joves de l’Esplai el composen 21 adolescents de 13 a 16 anys. Són nois i noies que en la seva major part es troben en situacions personals i familiars complexes que no faciliten els seus itineraris personals i escolars. Adolescències incertes en temps i situacions socials d’incertesa (1).
Durant els primers dies de curs vam proposar al grup realitzar una activitat de col·laboració amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu, aprofitant una de les seves propostes solidàries, la caminada de la Barcelona Magic Line. Amb aquest punt de partida i amb un llarg període previ “d’escalfament”, vam anar introduint les petites complexitats que comporta un projecte d’aprenentatge servei.
D’octubre a desembre ens vam centrar en la pròpia dinàmica del grup de joves i en despertar el seu interès envers el projecte: activitats de contacte i intercanvi, dinàmiques de confiança i cohesió, jocs, petites xerrades i cine fòrums, recerca d’informació sobre l’abast de l’acció de la institució a partir dels materials de la web 365 Batecs (2), treball en valors a partir de la reflexió sobre aquests materials…
Paral·lelament vam contactar amb l’Obra Social SJD compartint el projecte i acordant un seguit d’intercanvis i visites per a facilitar una millor comprensió de la seva tasca de suport a les persones més vulnerables.
Després d’aquest primer període, els joves i l’equip educador vam prendre tres importants decisions:
– Centrar el coneixement del projecte en els àmbits de treball de l’Obra Social SJD: Salut mental i Sense llar. Agraïm molt la seva col·laboració; ens han preparat les visites al Parc Sanitari de Sant Boi i a un alberg per a persones en situació de sense llar.
– Convidar a participar en el projecte d’ApS al grup de Tastaoficis de l’Associació Jap, joves de 16 a 18 anys i (3) i a la totalitat de l’Esplai La Florida (equip, famílies i infants de 3 a 12 anys). Uns i altres van iniciar en paral·lel el seu propi plantejament d’activitats en el marc general que ja estava establert. Aquesta acció de “convidar” va resultar molt valuosa en la comprensió del projecte per als joves doncs, amb els suport dels adults, van haver d’organitzar la informació que tenien fins llavors i transmetre-la de forma clara i motivadora.
– I a partir d’aquí, aprofundir en el coneixement de la Barcelona Magic Line i reflexionar sobre les aportacions que tots plegats podíem realitzar.
Ens vam proposar tres objectius:
1. Participar i col·laborar amb la Barcelona Magic Line
2. Explicar al màxim de persones i entitats del nostre entorn la tasca que fa la Fundació i l’Obra Social de Sant Joan de Déu
3. Animar a altres a participar i col·laborar
Amb el nom i lema d’equip “The Orange Fire, des de la Florida, molta força, arriba el foc taronja” ens vam inscriure a la BML i ens vam proposar un repte econòmic de 300 euros.
El projecte, que està encara en fase d’execució, té una organització molt senzilla, però al nostre entendre ben eficaç; les idees i actuacions que van sorgir fruit del treball previ de la primera etapa del projecte es van concretar en àmbits d’activitat. Després, l’equip educador va fer una calendarització d’aquestes activitats organitzades per comissions de treball a les que els joves es van anar inscrivint de forma lliure. Us en fem una breu descripció:
1. Realització d’un vídeo de promoció i sensibilització:
Realitzat pel grup de Joves del Tastaoficis de l’Associació JAPI (que acompanya aquest article)
2. Grup de ràdio i difusió:
Taller de 4 sessions amb la col·laboració del Centre de recursos audiovisuals i multimèdia Torre Barrina de l’Ajuntament de l’Hospitalet.
3. Xocolatada solidària:
Activitat adreçada als infants i famílies, que va comptar amb el suport organitzatiu de tot l’equip de l’Esplai i amb la inestimable col·laboració de la Comissió de festes del Barri de la Florida.
4. Taller de creació audiovisual:
Els divendres a la tarda s’exploren diferents tècniques de creació i on el resultat serà un producte per la sensibilització i comunicació de l’esdeveniment.
5. Calendari temàtic:
Realitzat pels joves en el marc de l’activitat del Punt Òmnia que hi ha a l’esplai.
6. Grup caminador:
Un dissabte al mes, el joves s’organitzen i realitzen caminades curtes.
7. Cartells, informació i decoració:
A partir dels materials proporcionats per l’organització de la BML i de la creativitat dels infants, joves i equip.
8. Concert solidari:
Tindrà lloc el 17 de febrer a les 11h., amb la col·laboració del Centre Cultura la Bòbila de l’Hospitalet. Es farà una presentació de tots els materials i del projecte, tot plegat amenitzat per actuacions en família.
9. Informació a les escoles i instituts de la zona:
Elaboració d’una carta i materials per convidar professorat i alumnat de les escoles i instituts de l’entorn de l’esplai.
10. Campanya econòmica:
Gestió i recull dels donatius de les activitats proposades.
11. I finalment, la participació en la BML el 25 de febrer.
Hem de veure encara fins a on ens condueix aquest projecte, que com bon ApS et va sorprenent gratament a mida que avances. Ens deixarem portar feliçment, però sense deixar de treballar molt en cadascuna de les etapes i dels processos, sense deixar d’acompanyar la participació i l’acció dels participants protagonistes.
Introduïm, per acabar, una reflexió sobre la participació. Les característiques dels joves i les famílies que arriben a l’Esplai, la matrícula viva durant tot l’any i els seus propis interessos, han provocat un canvi en la nostra mirada. Hem après a treballar amb més paciència, més lentament també, aproximant-nos a aquest objectiu amb prudència, establint etapes i tenint molta cura amb els processos. En cas contrari, hem constatat que la feina feta no “cristalitza” no és significativa.
I amb aquesta prudència, els proposem apropar-se a temes i a situacions que estan a prop, treballar plegats, realitzar amb els altres activitats divertides i originals amb les que a més a mes s’aprèn, interessar-se per allò que no és un mateix, arribar a acords, apropar visions, solucionar un conflicte, oferir-se, espavilar-se, aplicar de vegades imaginació i creativitat. Acompanyar-los en la certesa de les coses no sempre van bé, però alhora garantir un espai significatiu d’acollida i trobada, un grup del qual en pots formar part.
Per això hem escollit l’Aprenentatge Servei com una de les pedagogies principals en el nostre projecte d’entitat. Ens dóna una bona resposta a tots els plantejaments anteriors, ens permet controlar els ritmes i les intensitats, ens permet desvetllar en els joves el desig de participar alhora que reforça i amplifica el treball dels principals objectius a treballar amb cadascun d’ells o elles.
Esperarem al final del projecte a fer una valoració en profunditat, i si tot aquests aspectes que hem comentat en aquest article es confirmen i en quina mida. Ara per ara la satisfacció de tothom els que és molt alta. Això de moment té bona pinta.
Web de la Barcelona Magic Line. @magiclineSJD
Web de Esplai La Florida. @EsplaiFlorida. @SomFlorida
Web de l’Associació Japi. @associaciojapi
Recent Comments